Samen dorpen veiliger maken

Op maandagavond 27 januari was het best rumoerig in het dorp. Politieauto’s met zwaailicht en sirene en veel jeugd op straat met oranje of gele hesjes. Op deze avond werd het spel ‘Boef in de wijk’ gespeeld. Rond vijf uur verzamelden zich ruim 50 kinderen met ouders in de Antonius Abt-school. Na een broodje en woord van welkom door locatiemanager Nicole en Margo van den Oord van de bestuursraad, kreeg burgemeester Jack Mikkers het woord. Hij ging gelijk leuk en ontspannen in gesprek met de jeugd of ze de deur van hun huis of hun fiets wel goed op slot doen, ramen goed sluiten en ladders en containers goed wegzetten. Want een veilige buurt is een taak van ons allemaal.

Daarna deed de politie een nadrukkelijke oproep om bij verdacht gedrag in buurt, onbekende auto’s die langzaam langsrijden of glasgerinkel, niet af te wachten, maar gelijk 112 te bellen. Want betrappen op heterdaad geeft de grootste kans een boef te pakken. Eén van de 3 of 4 rondrijdende politieteams in de gemeente komt dan met spoed naar je toe. Ook een buurtpreventieteam zou hierbij kunnen helpen, maar helaas heeft Engelen dit niet meer.
Vervolgens de uitleg van het spel. Op Facebook volgen de instructies. Er is een boef gesignaleerd bij de golfbaan en later bij een vijver en dierenpark. Dus even Facebook instellen en dan loopt heel de meute vanaf het slot richting de oude dorpskern, inclusief burgemeester Jack Mikkers. Na nog enkele instructies wordt de eerste boef aangehouden op de Engelerschans. In de tweede ronde wordt de boef bij de golfbaan gearresteerd.
Lucas Knuiman met z’n vader was twee keer de vinder van de boef. Jammer dat de andere deelnemers door tijdgebrek het aanhouden van de boef moesten missen. Tijdens de prijsuitreiking rond half acht door Jack Mikkers leverde Lucas dat enkele leuke prijzen op. Ook was de burgemeester ervan overtuigd dat de jeugd goed zou slapen, want de te lopen afstand was best wel lang. Heb je het spel gemist en wil je ook nog meedoen? Dat kan, op donderdag 2 juli wordt het nogmaals gespeeld. Dan vanuit het dorp.

Dit spel was ook de start van een onderzoek van de gemeente samen met de politie om onze dorpen veiliger te maken. We spreken projectleider Denis van Rooij; ‘Er staat tot 21 februari een vragenlijst op www.s-hertogenbosch.nl/veiligheidsplan. Via de scholen, social media, FC Engelen en de supermarkt worden dorpsgenoten opgeroepen de vragenlijst in te vullen en te vertellen wat er speelt. Zo kan de gemeente samen met de bewoners tot oplossingen komen. Dit onderzoek heeft in Empel en Maaspoort tot goede resultaten geleid.’ Op maandag 29 juni zijn de resultaten van het onderzoek bekend en zullen worden gepresenteerd in de vergadering van de bestuursraad. Graag gaan vertegenwoordigers van de gemeente dan in gesprek over hoe ze samen met u Engelen en Bokhoven nog veiliger kunnen maken.