Geef groen een tweede kans

Op zaterdag 22 januari werd rond kasteel Velderwoude flink gewerkt. Er werden enkele honderden jonge boompjes geoogst uit de groenstrook rond het kasteel. Een groep van ongeveer 15 vrijwilligers, waaronder een aantal bewoners van het kasteel, was de hele dag ochtend bezig om deze zaailingen uit de zware klei te steken. En dat was niet gemakkelijk!

De organisatie MeerBomenNu neemt jaarlijks het initiatief om gedurende het oogst- en plantseizoen in Brabant 200.000 bomen en struiken te (ver)planten. Onder leiding van deskundigen worden jonge boompjes en struiken verzameld op plekken waar ze niet echt toekomstkansen hebben. Vervolgens worden ze verhuisd naar plekken waar ze wel gewenst volwassen kunnen worden.

Voor de start van de actie rond Velderwoude kregen de deelnemers van Stijn Mertens uitleg hoe men de verschillende zaailingen kan herkennen. Van sommige soorten zijn er juist meer of minder nodig. Stijn is de bomenhub-coördinator bij Minitopia Poeldonk te ’s-Hertogenbosch. Dit is nabij de voormalige milieustraat in het zuidelijk deel van de stad.

In de middag kregen alle geoogste zaailingen een nieuwe bestemming en werden door een andere groep vrijwilligers opnieuw geplant in een aan te leggen voedselbos in Hedikhuizen.