In ’s-Hertogenbosch openen vier bijzondere laadpleinen

Hits: 328

Slim laden, snel uitbreiden van het aantal laadpalen en een rustig beeld in de straat behouden. Dat zijn enkele bijzonderheden van de vier nieuwe laadpleinen in ‘s-Hertogenbosch. Op 22 juni opent gemeente ‘s-Hertogenbosch, samen met Enpuls en Allego de laadpleinen, in Slot Haverleij in Engelen. De opening start om 10.00 uur op Jenaplanschool Sint Antonius Abt aan de Oberon 17 in Engelen en duurt tot ongeveer 11.30 uur.

Plug and play

Innovatief aan de laadpleinen is de invoering van het ‘plug and play’-systeem, waarbij het aanvragen en plaatsen van een laadpaal binnen een week gerealiseerd is. Voorheen was dat enkele maanden. Ook het slim laden van de auto’s wordt, samen met de gebruikers, getest. Mede door de intensieve samenwerking met de bewoners in Slot Haverleij is de laadinfrastructuur klaar voor de verwachte groei van het elektrisch rijden.

Laadpleinen voor 16 elektrische auto’s

Op vier binnenpleinen in Slot Haverleij zijn laadpleinen van elk twee laadpalen geplaatst. Om in te spelen op de groeiende vraag naar laadpalen zijn op deze pleinen alle voorbereidingen getroffen om het aantal bij toekomstige behoefte snel uit te breiden naar maximaal 48 laadpunten. Er is voldoende bekabeling aangelegd en een verkeersbesluit genomen voor alle toekomstige laadpalen.

Invoering Smart Charging; slim laden

Naast het ontwikkelen van de laadpleinen krijgt ook het ‘slim laden’ de aandacht. In verschillende fases wordt het efficiënt opladen van elektrische auto’s, oftewel ‘Smart Charging’, ingevoerd. In de huidige situatie laden auto’s tegelijkertijd op, vaak aan het eind van de dag. Dat betekent een hoge piek op het lokale netwerk. Met Smart Charging laden auto’s niet tegelijkertijd op, maar bepaalt het systeem wanneer de auto opgeladen wordt. Hierdoor kan de hoge piek in het lokale netwerk voorkomen worden.

Unieke samenwerking

Het ontwikkelen van zogenoemde laadpleinen is mede ontstaan door een innovatieve samenwerking tussen de gemeente ’s-Hertogenbosch, netbeheerder Enexis/Enpuls en laadpaalaanbieder Allego. Om te komen tot uitvoering van dit project in Slot Haverleij, is nauw samengewerkt met de Bestuursraad Engelen/Bokhoven en elektrisch rijders uit de buurt.