Bokbierfestival in zomerse sfeer

Hits: 440

Op zondag 15 oktober jl. werd in de Engelenburcht het tweede Engelense bierfestival gehouden.

Maarten Hoogaars had hiervoor het clubke De Bierproevers benaderd bestaande uit John Verhoof, Rob van den Dungen en John Kouwenberg en Edwin Schraven van voorheen de Rebels Bierbrouwerij aan de Sint Lambertusstraat. Bij deze tweede editie was er gekozen voor een andere opzet. Waren er vorig jaar een tiental lokale brouwers aanwezig, nu was er gekozen voor de presentatie van de bieren. Daarvoor was er de keuze uit 10 bokbieren uit de fles en Satyr van de tap. Dit bier is drie jaar oud en het laatste bier wat door Rebels gebrouwen is. Momenteel brouwt Edwin in Engelen alleen voor eigen gebruik.

We vragen John Verhoof naar de activiteiten van De Bierproevers: ‘Momenteel staan door omstandigheden de activiteiten op een erg laag pitje. Onze eerstvolgende activiteit is zeker om met de partners weer nieuwe bieren te gaan ontdekken.’
De Bierproevers hebben ook een afspraak met PLUS Mulder. Zij zorgen ervoor dat het rek van de speciale bieren telkens met iets anders lekkers gevuld wordt.
Edwin Schraven legt uit dat vroeger in de zomer niet gebrouwen werd. Het was te warm voor de vergisting en men had geen mogelijkheden om te koelen. De brouwers brouwden dan in de winter een bier dat wat zwaarder was dan hun standaard bier. Door het hogere alcoholgehalte was dat bier langer houdbaar en kon men er de zomer mee doorkomen. Kenmerkend van het Nederlandse bokbier is dat het meestal een caramelachtige smaak heeft.
Door het zomerse weer werd dit sfeervolle en goedbezochte festival niet binnen, maar lekker in de zon op het terras aan de zijde van de Heuvel gehouden. En omdat bier drinken hongerig maakt, had Erol van den Bergh voor de bezoekers een aantal lekkere hapjes op de menulijst staan.