Met grijpers en handschoenen op pad

Hits: 567

Op zaterdag 24 maart jl. organiseerde de gemeente ’s-Hertogenbosch weer de jaarlijkse zwerfvuilactie en haakte daarmee in op de landelijke opschoondag.

In de hele gemeente gingen totaal 1200 personen verdeeld over zestig groepen aan de slag. In Engelen en Bokhoven waren de mensen van FC Engelen, het Kadekoor, bewoners van Velderwoude en Wuijvenhaerd en Stichting Welzijn Bokhoven actief. Na een welkom door Martien van Gorkom van de gemeente ging men onder ideale weersomstandigheden op pad gewapend met grijpers, oranje hesjes, handschoenen en vuilniszakken. Erg bijzonder was dat op Wuijvenhaerd daarbij een slang werd gevonden.

Door het jaar heen lijkt het opruimen van het zwerfafval een zaak van de gemeente. Ligt er in uw buurt al een tijdje zwerfafval? Meld het dan aan via de BuitenBeter App of via 073-615 5555. Dit meldpunt is er ook voor losliggende stoeptegels, ’n kapotte lantaarnpaal, verstopte straatputten, graffiti, vernieleing van speeltoestellen en stank- en geluidsoverlast. Als u zelf af en toe een handje wilt uitsteken, zoals Wil Kivits met zijn scootmobiel, bijna wekelijks doet, kan het meldpunt u ook voorzien van ’n grijper, vuilniszakken en een locatie waar u het vuil kunt achterlaten.

Pim Verschueren en Driek Zeegers, beide 8 jaar, behoorde bij de jongste schoonmakers. Na afloop waren ze zeer verwonderd over de hoeveelheid afval die er in de bermen lag. Ze zijn duidelijk bewust geworden om minder wegwerpproducten te gaan gebruiken. Ze haalden, met begeleiding, vijf volle vuilniszakken op. Gelijk werd ook een nieuw initiatief geboren om ook grijpers aan te vragen bij gemeente en daarmee wat vaker rond de school schoonmaak te houden.

Rinie van Buul van de gemeente vertelde nog over een ander initiatief aan de Gemaalweg nabij de brug bij kasteeltje Meerwijk. Daar wordt door Joep regelmatig zwerfafval opgehaald. Hij heeft daarbij een sticker ontworpen en die zal worden geplaatst op de groene vuilnisbak die daar staat. Bij deze vuinisbak kan de gemeente op afstand zien of hij vol is. Er staan meer van dit soort vuilnisbakken in de gemeente o.a. in het speeltuintje in Bokhoven.

Na de gedane arbeid liet ieder zich de lunch verzorgd door PLUS Mulder op het Jenaplein in Engelerhart goed smaken. Gezien het enthousiasme van de schoonmakers kan deze actie weer als geslaagd worden gezien. De dorpen zijn schoon en de clubkassen weer gespekt.