Tafeltennisvereniging Recrea

Wie kent de Recrea?

Als we verschillende inwoners van Engelen en Bokhoven vragen waar deze vereniging zit, krijgen we toch wel veel vragende blikken terug. Natuurlijk weten wij wel waar die vereniging zit maar we wilden ook eens weten hoe het zat met de naamsbekendheid.

 

Want veel inwoners weten niet eens dat er een sportvereniging bestaat, waarbij de recreatieve sport in het vaandel staat. Dus het werd eens tijd om bij de voorzitter Bart de Visser langs te gaan.

Oprichting door Frans Boshouwers

In 1979 is door Frans Boshouwers, samen met anderen, de Recreatieve Sportvereniging Engelen-Bokhoven opgericht. Doel was om meer takken van sport toe te voegen aan het schamele aanbod van die tijd. Indertijd kon men alleen maar voetballen bij FC Engelen. De oprichting van de club was een schot in de roos. In no-time wist de nieuwe vereniging uit te groeien tot meer dan 100 leden.

Alle soorten sport kon men daar bedrijven. Badminton, tafeltennis, een gymnastiekclub enz. In de loop van de jaren kwamen er vele takken bij en er vielen weer ook vele takken van sport af. Als voorbeeld moge de badmintonsectie gelden. Een sterke club die echter problemen kreeg met de hoogte van de gymzaal aan de Heuvelstraat. De badmintonners trokken naar de Maaspoort en kwamen niet meer terug toen de nieuwe sporthal was gebouwd.

Alleen het tafeltennis bleef over

Daarnaast was natuurlijk ook het aanbod aan verschillende sportverenigingen in Engelen en Bokhoven in die jaren behoorlijk gegroeid, waardoor men niet meer naar Recrea hoefde te gaan. De overgebleven sportactiviteit, het tafeltennis, kende ook zijn ups en downs, maar is nog steeds een activiteit die elke donderdag met groot enthousiasme wordt bedreven.

De club kent nu 16 volwassen leden en 8 jeugdleden. Op elke donderdagavond wordt er vanaf 19.45 uur getafeltennist in de Engelenburcht. Eerst tot 21.00 uur door de jeugd, daarna door de senioren. In principe tot elf uur, maar ook de tafeltennissers kennen hun laatste tafel aan de altijd gezellige bar van café Engelenburcht.
Men kan zowel in competitieverband als gewoon recreatief in clubverband spelen. Vindt men het leuk om competitie te spelen, de RSEB speelt momenteel in de BBTF (Bossche Bedrijfs Tafeltennis Federatie) Het hoogste niveau van de BBTF kan men vergelijken met de tweede klasse van de NTTB.
Het eerste team van onze tafeltennissers, speelt momenteel in de 2e klasse van de BBTF terwijl het tweede team speelt in de 4e klasse.

Een team bestaat uit vier leden, terwijl de wedstrijden door drie mensen worden gespeeld.

Is wel het een echte sport?

De vraag is natuurlijk wat is er nu zo leuk aan dat tafeltennissen. Bart weet mij ervan te overtuigen dat het tafeltennissen goed is voor zowel geest als lichaam. Immers als je tafeltennist dan moet je regelmatig kleine felle sprintjes trekken. Je moet continu op je qui vive zijn want je moet anticiperen op je tegenstander. Men moet geconcentreerd blijven spelen en daarnaast moet je ook nog een aanvalsplan bedenken om je tegenstander te verslaan.

Nu heb ik altijd gehoord van die ellenlange partijen (minstens 21 punten verzamelen met minstens 2 punten verschil). Dat is allemaal allang voorbij. Momenteel speelt men om 3 gewonnen sets van elk 11 punten. Dit duurt gemiddeld 20 minuten.

Nieuwe leden gezocht

De club kan op dit moment wel weer wat meer mensen gebruiken. Zowel jeugd als volwassenen. Dus als u denkt dat u er wel wat voor voelt om te gaan tafeltennissen, schroom dan niet en kom op donderdagavond naar de Engelenburcht waar u kennis kunt maken met deze snelle sport. En denk nu niet dat je meteen moet gaan spelen voor de competitie. Alleen als u dat wilt, kunt u mee gaan doen met de competitie. Anders speelt u gewoon voor uw eigen – en die van anderen – plezier op de clubavonden.

Omdat de Engelenburcht ook zeer toegankelijk is voor minder validen, zouden ook gehandicapten onder de vleugels van Recrea kunnen tafeltennissen.

Wat heeft men zoal nodig
Om te beginnen een paar sportschoenen en wat sportkleding. Zeker de eerste keren kunt u gebruik maken van de aanwezige materialen. Een paar batjes zijn snel gekocht en voor beginnelingen behoeven die nog niet al te duur te zijn. Daarnaast is het lidmaatschap 80 euro per jaar.

Verdere informatie
Als u geïnteresseerd bent en eens wat verder wil gaan dan alleen het camping pingpong, dan kunt u langs komen op de donderdagavond. Verdere inlichtingen kunt u natuurlijk ook verkrijgen via www.recrea-engelen.nl.
Succes en tot de volgende donderdag!