Oude Lambertus: tijdloos maar weer bij de tijd

Hits: 2350

Op zondag 5 februari jl. kwamen meer als 75 genodigden bijeen in de Protestantse kerk om stil te staan bij het feit dat na 5 jaar renoveren en restaureren het gebouw weer helemaal klaar is voor gebruik.

Zeker omdat dit Rijksmonument nu ook beter geschikt is voor andere bijeenkomsten naast de wekelijkse kerkdienst.

Voorzitter Frederik de Bruijne opende de middag en memoreerde dat de huidige Protestantse kerk, van oorsprong alleen het priesterkoor is van de oude kruiskerk uit de 13e eeuw.
Wethouder Huib van Olden sprak namens de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn lof uit over de samenwerking tussen kerk en staat. De toren met de klok op de kerk is namelijk eigendom van de gemeente.
Dominee Roel Knijff vroeg zich af of het gebouw een heiligdom of een gebruiksruimte is. Op zondag zijn er naast de eredienst namelijk ook regelmatig andere activiteiten. De Protestantse gemeente wil midden in het dorp staan en er bij betrokken zijn.
Gert-Jan de Graaff, één van de architecten van het vernieuwde interieur, liet beelden zien van de oude situatie en het ontwerp. Uitgangspunt was dat de gevels vrij moesten blijven. De rest is een strak, modern ontwerp geworden wat uitgevoerd is met sobere materialen.

Het officiële moment van ingebruikname werd verricht met het luiden van de klok door wethouder van Olden tijdens het bidden van het Onze Vader. Het luiden van de klok is niet alleen om de kerkgangers te roepen, maar ook om een gebed de wereld in te zenden.

In het dankwoord sprak Frederik over vele personen. Herman de Bokx, Jenno Schulp, Kees en Joeke Wiechers en Frits Kool kregen een extra woord van waardering voor hun inzet voor deze restauratie.
De sprekers werden afgewisseld met stemmige muziek door dorpstroubadour Ton van den Bergh samen met bassist Geert Maatjes en Giel Spaans, de vaste organist van de kerk.

Na afloop van het officiële besloten gedeelte werden de deuren opgezet voor iedereen die wilde kijken hoe het geworden is. Veel belangstellende dorpsgenoten maakte hier gebruik van onder het genot van een hapje en een drankje.