Veel creativiteit tijdens Atelierroute

Dat Engelen en Bokhoven barsten van de creativiteit was wederom te zien tijdens de derde Aterlierroute op zondag 6 oktober. Ondanks het slechte weer was er toch volop belangstelling. Ruim 50 kunstenaars, verspreid over 22 adressen, toonden met veel enthousiasme hun creaties. Helaas was de tijd te kort om zoveel moois op één middag allemaal te goed te bekijken. Om de afstand tussen de verschillende kunstenaars te overbruggen reed de hele middag de wijkbus rond. De inwendige mens kon worden voorzien bij Eterij ’s Smidje aan de Dorpstraat en De Engelenburcht. Beide verzorgden op verzoek een aantal lekkere hapjes.

Engelenburcht
We starten in De Engelenburcht waar Yvonne van Roosmalen het thema maskers had gekozen. Niet alleen foto’s gemaakt in Venetië, maar ook schilderijen en keramiek. Bovendien had ze foto’s van de kermis met humor en een knipoog naar de consumptiemaatschappij. Bij schildersclub Engelen, die elke donderdag actief is onder leiding van Isabel van Bijnen, waren vele kunstwerkjes te zien. Er werd goed verkocht en bij deze club is gezelligheid belangrijk. Angelique Calis toonde een groot aantal sieraden waarin polymeerklei verwerkt is. Mevrouw Gert de Mulder toonde naast keramiek ook een aantal kunstwerken gemaakt van afvalplastic. Gastkunstenaar Suzanne van Hal toonde een groot aantal schilderijen van dieren op doek of hout. In het kader van ‘Kunst of kitsch’ was veilinghuis Korst van der Hoeff aanwezig voor de taxatie van aangeboden spullen. Ruim 60 bezoekers lieten objecten taxeren.

Graaf van Solsmweg en Achterstraat
Wanda van Riet liet een creatie van ‘Gouden Engelen’ zien. Suzanne Schaars toonde een bijzonder collectie sieraden en boven bij Saranda Jacobs waren diverse kunstwerkjes te zien waarbij de vingerafdruk de basis is. In de St. Lambertuskerk liet Ditk van Poppel op een groot scherm een 3D animatie zien op het Philipsgebouw in Eindhoven. Bij Marian Veltkamp waren weer mooie creaties te zien van wolvilt en het atelier van Ton van den Bergh stond vol met zijn nieuwste striptekeningen. Nabij de kloostertuin toonde Bart Somers zijn groot en klein smeedwerk.

Oude Lambertus en Dorpstraat
In de Protestantse kerk hadden zich ook verschillende kunstenaars verzameld. Sjouke Dop toonde een aantal schilderijen met olieverf op doek. Van Carina Harms stonden er een aantal goedgelijkende gecreëerde hoofden, Marjatta Ohvanainen liet een aantal bronzen beeldhouwwerken zien, Monique Haanskorf had diverse tekeningen hangen van tere vondsten en gastkunstenaar Ria de Laat toonde een aantal abstracte schilderijen. Op het kerkplein stonden twee mensfiguren als creatie van Martijn Soonties. Bijzaak24 aan de Dorpstraat blijft bijzonder. Ze hebben nu pas weer een aantal ‘poezieplaatjes’ ingelijst en hun laatste aankoop is een apart poppenhuis.

Lambertusstraat
Bij Caro ter Ellen aan de St. Lambertusstraat hadden zich ook een aantal kunstenaars verzameld.
In hun kleine woning lieten maar liefst 4 kunstenaars hun werken zien. Wilma van Linden met
creaties met symmetrische patronen, Joke Hanegraaf en Bep Baerwaldt met mixed media en Caro zelf met blije boekjes, takken en bakjes. In hun mooie tuin stonden negen creatieve beeldhouwwerken van Riet Mangnus.

Kraanvogellaan en Leunweg
Trudy van Lith toonde aan de Kraanvogellaan onder de carport een collectie keramiek. Van Lucie Wolfs was binnen keramiek te zien. Lidewij Erken liet textiele kunst zien zoals koesterkatjes en schilderijen opgebouwd met lapjes stof. Bij Eva, de jongste deelnemer, waren haarbandjes te zien.
Aan de Leunweg liet Louk van Hoof in zijn atelier op de tweede verdieping mooie schilderijen zien. Een kind had de locatie omgedoopt tot ‘Museum Louk’.

Heinekenstraat, Hoenderland en Engelerpark
Bij Nel van Rens aan de Heinekenstraat waren weer een aantal natuurlijke creaties te zien. Bijzonder waren de barbies in de vijver. Astrid Wijn toonde hier een groot aantal mooie illustraties.
Aan het Hoederland liet Zoë Sluijs een aantal foto’s zien. Twee winterfoto’s trokken de speciale aandacht. In Engelerhart hadden zich ook diverse kunstenaars verzameld. Ada Meeuwsen met aquarel op papier, Lieke Tripadelli met portretten in olieverf, Astrid Brenninkmeijer met diverse foto’s en Zoë Beekes met een persoonlijke documentaire. Bij BSO Eigenwijze waren een aantal schilderijen van de jeugd te zien. Kindcentrum Antonius Abt toonde onder andere een mooi mozaïek op de vloer en bij De Schuilplaats kon de jeugd zich, onder begeleiding, uitleven met het maken van grafity-decoraties.

Holterveste en Leliënhuijze
In een trappenhal van Holterveste hebben Rietje Potter en Francois Paymans een permanente expositie. Riet en haar cursisten lieten aquarellen zien, Francois toonden kunstwerken die schitteren met glitter, diamantjes en koperdraad. In Leliënhuijze wonen ook twee echte kunstenaars. Hans Gilbers maakt pentekeningen met duizenden stippen en Piet Schaap schildert met olieverf en aquarel graag waterrijke stadsgezichten.

Beverspijken en Bokhoven
In het bedrijfspand van Bensdorp Wijnen aan de Beverspijken liet Wim Roelsma, onder het genot van een wijnproeverij, diverse foto’s en beelden via de beamer zien van het world bodypainting festival in Oostenrijk. Marja Bernts toonde enkele, speciaal voor deze dag gemaakte, historische kostuums en Gusta de Beurs en Brechje Bögels verkochten een aantal ambachtelijke producten met groente en fruit.
In het torentje aan het Driekoningenplein in Bokhoven liet Loes Leatemia speciaal borduurwerk zien. Atelier de Heerlijkheid toonde veel schilderwerk van Marike Boerman en haar cursisten van jong tot oud. Aan de Groensteeg liet Jacques Wollersheim zien hoe een foto de basis kan zijn van een mooi schilderwerk, Francis Vermeulen gaat graag creatief om met engelen, maar ook met meer pikante zaken en gastkunstenaar Kees van den Boogaart liet via zeven beeldschermen foto’s flitsen uit de smartphones van de dames die deze Atelierroute organiseren. Bij marionettentheater De Bokkensprong was onder andere de inhoud van twee grote koffers te zien van een kunstenaar die in Australië speelde. Een aantal mooie poppen uit 1935 kwam via een omweg in Bokhoven terecht.
De professionele organisatie met onder andere een prachtig boekje over alle deelnemers, kan terugzien op een bijzonder geslaagd evenement.