Stijlvolle herdenking bevrijding

Op vrijdag 25 oktober jl. was er een sfeervolle samenkomst in De Engelenburcht in het kader van 75 jaar bevrijding van Engelen en Bokhoven. Omdat in oktober 1944 de grootste ellende van de oorlog voor de dorpen pas begon, had deze bijeenkomst het karakter van een herdenking en was het geen feest van bevrijding. Er waren 150 belangstellenden aanwezig, waaronder 60 nabestaanden van de 22 oorlogsslachtoffers. De presentatie was in handen van Wolter van Klompenburg.

Na een kop koffie of thee, verzorgd door De Engelenburcht, begon de middag begon met de ontvangst van het bevrijdingsvuur uit Wales, wat werd binnengebracht door drie wielrenners van de gemeente ’s-Hertogenbosch en in ontvangst werd genomen door wethouder Jan Hoskam.
Er waren daarna enkele zeer interessante presentaties. Oorlogshistoricus Jack Didden vertelde over de bevrijding van onze dorpen en de gehele Langstraat door de Schotse bevrijders. Frans Lucas benadrukte de slachtoffers van Engelen en Bokhoven en de ellende die zij hebben meegemaakt. Kees van den Oord had het met name over de oorlogsschade en wat er had kunnen gebeuren als de bommen in de kerktoren van Bokhoven echt ontploft waren en oorlogsveteraan Ferry van de Grint sprak over wat het wil zeggen om, zoals onze bevrijders, als jongeman naar een oorlogsgebied te worden gestuurd. Ook werd het nieuwe boek ‘Engelen en Bokhoven bevrijd’, geschreven door Kees van den Oord, in samenwerking met Frans Lucas en Angela van den Dungen, aangeboden aan wethouder Hoskam.

Muzikaal werd de herdenking opgeluisterd door een groot ensemble van Muziek Collectief Engelen onder leiding van Jan van de Brandt die een aantal mooie muziekstukken speelden. Daarnaast zong het Kadekoor onder leiding van Edit Bartos op voortreffelijke wijze twee keer drie nummer. Ze begonnen met het volkslied van Wales en sloten af met ‘We’ll me meet again’ wat door de hele zaal werd meegeneuried. Ook zangeres Llio Evans uit Wales was te gast. Zij zong enkele mooie nummers met begeleiding van Rein Boeijen op piano. Dit duo ging deze week langs een groot aantal bevrijdingsbijeenkomsten die plaatsvonden in de gemeente. Als toegift zong ze in het Nederlands ‘Als op het Leidseplein, de lichtjes weer eens branden gaan’. Dit lied werd uiteraard met veel enthousiasme ontvangen.

Tot slot van de middag ging iedereen naar het monument in de Achterstraat. Hier werd de Taptoe geblazen door André Renkens, werd een krans geplaatst door wethouder Hoskam en werden 22 bloemen neergelegd door de jeugd van beide basisscholen na het noemen van de namen van de slachtoffers. Het Kadekoor zong het lied Novana, waarbij de vlag van halfstok naar boven werd gehesen, en ook de bezoekers legde hun bloemen bij het monument. Als afsluiting gingen velen mee terug naar De Engelenburcht om het boek te kopen, de tentoonstelling van Heemkundekring Angrisa te bekijken en even na te praten onder het genot van een drankje. De organisatie kijkt terug op een geslaagde middag.
Het boek ‘Engelen en Bokhoven bevrijd’ is voor € 5,00 te koop bij PLUS Mulder of via redactie@tweeterp.nl, info@angrisa.nl of oordhist@home.nl.